10. 09. 2024

Najrýchlejšie jachty a planetové prevodovky APEX DYNAMICS v najslávnejších pretekoch jácht.

09.09.2024 | Vo štvrtok 29. augusta sa v španielskej Barcelone začal 37. ročník pohára Louis Vuitton America’s Cup, ktorý sa koná približne raz za 3 – 4 roky. Až do 27. októbra budú fanúšikovia jachtingu na celom svete povzbudzovať svoje obľúbené tímy v boji o prestížny Americký pohár, ktorý je cenou pre víťaza série zápasov medzi dvoma jachtami a zároveň najstaršou medzinárodnou aktívnou športovou trofejou pomenovanou po škuneri „America“. Samotná trofej, ktorá už dlho priťahuje pozornosť najlepších svetových jachtárov a považuje sa za jednu z najvyšších cien v tomto športe.

Najrýchlejšie jachty a planetové prevodovky

Ako sa teda výrobca planetových prevodoviek zúčastňuje na pretekoch najrýchlejších jácht? Pretekárske jachty triedy AC75 sú takýmito zázrakmi technológie a z hľadiska jachtingu sú to jachty „formuly 1“ využívajúce kombináciu technológie a športového výkonu, ktoré predstavujú vrchol inovácií v jachtingu. Nielenže používajú „fóliu“ (hydrofoil/vztlakové krídlo), ktorá udržiava trup vo výške naklonením fólie, aby sa minimalizoval odpor vody, ale využívajú aj automatizáciu. Ide o hydraulický riadiaci systém, ktorý ovláda zasúvanie a vysúvanie fólií umiestnených pod trupom.

Pravidlá pretekov však vyžadujú, aby jachtu poháňal iba vietor a aby ju riadili námorníci. Hydraulický systém teda nemá žiadny motor a hydraulický tlak je vytváraný len ľudskou silou! Z 11-člennej posádky sú štyria takzvaní „cyklisti“, ktorých úlohou je poskytovať hydraulickú silu na nastavenie polohy a otáčanie zdvíhacích krídel pomocou pedálovania. Ich cieľom je? Chrliť watty na statických kolesách namontovaných vo vnútri 23 metrov dlhého trupu z uhlíkových vlákien rýchlejšie ako ostatné tímy, aby loď mohla dosiahnuť rýchlosť až 50 uzlov (93 km/h; 58 míľ/h). Štyria cyklisti musia šliapať do pedálov, aby udržali výkon do 500 wattov počas 20 minút a až 1 800 wattov v špičke počas šprintov. Z tohto dôvodu sa „cyklisti“ zvyčajne vyberajú spomedzi bývalých alebo súčasných špičkových profesionálnych cyklistov.

Tu sa uplatní planétová prevodovka. Planetová prevodovka je vysoko účinná, má vysoký krútiaci moment a kompaktné rozmery, takže sa dokonale zmestí medzi cykloid a čerpadlo a využíva prácu cykloidu pre potreby jachty. Vďaka svojim špecifikáciám bol rad Apex Dynamics AES vybraný konštruktérmi tímu NYYC American Magic pri stavbe pretekárskej jachty triedy AC75 ako ideálny na splnenie tohto účelu. Prevodovka AES má konštrukciu z plne nehrdzavejúcej ocele s odolnosťou proti korózii, vstupný a výstupný hriadeľ s tesniacim krúžkom (priechodkou) s patentovanou konštrukciou a krytím až do IP67, plne utesnenú konštrukciu prostredníctvom o-krúžkov medzi spojovacími puzdrami a je k dispozícii s rôznymi možnosťami mazania, najčastejšie s certifikovaným (FDA) potravinárskym mazivom. Zvyčajne sa používa v potravinárskych, umývacích a hygienických aplikáciách, ale veľmi dobre sa spája aj s jachtárskym prostredím.

História Amerického pohára

Za 173 rokov od prvého ročníka týchto pretekov sa veľa zmenilo. Prvé preteky sa konali v roku 1851, keď škuner „America“ preplával Atlantik z New Yorku, aby sa v rýchlostných skúškach postavil najlepším z britskej flotily a stal sa reprezentantom amerického plachtárskeho dôvtipu. Škuner „America“ sa stal senzáciou a 22. augusta vyhral preteky okolo ostrova Wight v rámci každoročnej regaty Kráľovskej jachtárskej eskadry o takzvaný Pohár 100 libier. V rovnakom duchu vynaliezavosti je aj technológia dnešných pretekárskych jácht najmodernejšia.

Závodná jachta triedy AC75

Jednokrídlová, 22,86 m dlhá pretekárska jachta triedy AC75 je pretekárska jachta, ktorá využíva krídla podobné hydroplášťom umiestnené pod trupom, mäkkú fóliovú plachtu a nemá kýl. Tieto jachty s celkovou hmotnosťou 7,6 tony dosahujú rýchlosť viac ako 50 uzlov (93 km/h; 58 mph).

Americký pohár je v plnom prúde. Prípravné regaty sú ukončené. Začal sa Pohár Louisa Vuittona, ktorý bude pokračovať až do 7. októbra, keď budú tímy súťažiť o právo vyzvať súčasného držiteľa pohára (obhajcu prvenstva), Kráľovskú novozélandskú jachtovú eskadru, na súboj o Americký pohár. Preteky budeme pozorne sledovať a naďalej podporovaťh tím New York Yacht Clubu, American Magic.

Ak chcete získať profesionálnu podporu pri výbere produktov, ktoré budú presne spĺňať vaše potreby, kontaktujte nás. Vieme, o čom hovoríme.

18. 07. 2019

PREVODOVKY APEX DYNAMICS V HYBRIDNÝCH ŠTVORKOLKÁCH

18.07.2019 | Aké sú rozdiely a výhody štvorkolky s hybridným pohonom v porovnaní s […]

30. 09. 2019

STRETNEME SA NA MSV 2019 V BRNE

21. 9. 2019 | Tešte sa na svet APEX DYNAMICS, High-torgue prevodovky zaručujúce vysoký výkon […]

01. 04. 2021

Efektívné prevodovky pre AGV

Tiež sa vám vybaví pri pohľade na legendárny automobil „KITT“ samo-riaditeľné auto alebo na […]

09. 07. 2024

SERVO GEARBOX CONVERTER : VŽDY A RÝCHLO SPRÁVNA ALTERNATÍVA

Hľadáte alternatívu k inej značke planétovej prevodovky? Ako konkurent na trhu dostávame túto úlohu […]

04. 05. 2021

Prevodovky v potravinárskom priemysle a delta robotoch

 Výber tej správnej prevodovky pre použitie v potravinárstvu môže byť celkom výzva. Avšak náš […]

30. 03. 2020

Pokračujeme v nastavenom štandarde a môžeme vám pomôcť

Aj napriek neľahkej situácii, ktorá aktuálne panuje na celom svete, inovujeme naše procesy a […]

10. 02. 2020

APEX DYNAMICS sa zúčastnil konferencie ROBOTICON 2020

Aké sú aktuálne trendy v oblasti automatizácie, trieskového obrábania a robotike ? Nultý ročník konferencie Roboticon […]

23. 01. 2020

Zväčšenie rezacích rozmerov a zrýchlenie stroja pomocou optimalizácie lineárneho pohonu

Čo v prípade, ak technické možnosti vášho stroja bránia jeho zrýchleniu? Spoločnosť APEX DYNAMICS nedávno […]

03. 07. 2019

APEX DYNAMICS SLÁVNOSTNE OTVORIL NOVÚ POBOČKU NA SLOVENSKU !

03.07.2019 | APEX DYNAMICS považuje Slovensko za veľmi významný a perspektívny trh v oblasti […]

28. 06. 2019

APEX DYNAMICS CASE STUDY VI: APEX DYNAMICS AKO LEADER V LINEÁRNOM POHONE ROBOTOV

Ako presunúť robota z bodu A do bodu B so záťažou viac ako dve tony […]

17. 06. 2019

PLANÉTOVÉ PREVODOVKY PRE ČISTÉ PRIESTORY

17.6.2019 | Holandské a belgické high-tech spoločnosti vyrábajú alebo vyvíjajú – najmä pre polovodičový, […]

07. 06. 2019

APEX DYNAMICS SLOVAKIA CASE STUDY I: Univerzita Eindhoven dokončuje svoj závodný – autonómný špeciál, v ktorom nájdete naše prevodovky!

11.6.2019 | Závodný špeciál URE14 bude onedlho hotový! Okrem vysokého výkonu a pohonu čisto […]

21. 04. 2018

Najrýchlejší termín dodania tovaru v SR – všetko do 3 týždňov!

Už dlhodobo garantujeme dodanie tovaru do 3 týždňov od dátumu objednania a tieto krátke […]